Reining är westernridningens dressyr. Det är en fartfylld och utmanande sport som passar såväl gammal som ung. Den är lika kul att se på som att utöva.

I reining rider man olika mönster vilka alla rids i galopp, på lösa tyglar och med en hand. Ryttaren ska kontrollera hästens alla rörelser och hästen ska villigt låta sig guidas genom mönstret.

Alla hästar kan användas till att rida reining men på en högre tävlingsnivå är en quarterhäst eller painthäst mer lämpad då de är framavlade till ändamålet. En av de mest kända manövrarna inom reining är slidestop där hästen gör ett snabbt stopp och glider på sina bakben. För detta har hästarna speciella bakskor vilka är lite längre än vanliga hästskor.

 

Tävla i reining

I reining kan man tävla från junior till vuxen samt på flera olika nivåer. Det finns ett landslag för proffsryttare samt ett för ungdomar.

På tävling rids ett av de 13 olika reiningmönstren. Varje mönster innehåller olika moment som ska utföras i en förutbestämd ordning. Ett reiningmönster rids i galopp och innehåller snabba och långsamma cirklar, flygande galoppombyten, spinn, rollback, slidestop och backning.

 

Hur räknas poängen?

När ryttaren och hästen kommer in i arenan startar de med 70 poäng. En korrekt utförd manöver ger noll poäng det vill säga inget avdrag eller påslag. Därefter kan ryttaren med 1⁄2-poängs intervaller, få avdrag eller pluspoäng. En korrekt ritt med hög svårighetsgrad kan ge en slutpoäng på till exempel 73 poäng. En ritt med avdrag hamnar på under 70 poäng.

Vill man veta mer vad som gäller vid en reiningtävling så kan du gå in på NHRAS Handbok och läsa mera.

Manövrar i ett reiningmönster?

  • Walk in eller Run in – Detta är två typer av starter där ekipaget antigen börjar reiningsmönstret med att galoppera in eller genom att skritta in till X-point (arenans mittpunkt).
  • Cirklar – I varje mönster ingår cirklar. De stora cirklarna ska vara snabba medan de små cirklarna ska vara långsamma.
  • Spin – Hästen står på X-Point och roterar runt sitt inre bakben, åt höger respektive vänster håll.
  • Rollback – Hästen vänder sig snabbt runt i 180 grader åt motsatt håll och fattar galopp direkt.
  • Slidestop – Hästen gör ett hårt stopp i galopp, hästen glider på bakbenen.
  • Backning – uppbackning efter slidestop.
  • Galoppombyte – Sker alltid på X-Point och ska vara åt höger respektive vänster håll.
  • Rundowns – Galopp på banans långsida innan t.ex. en slidestop.
  • Paus – Ett litet stop innan hästen ska göra ett moment t.ex. en spin.

Reining med Helene Hokkanen & Colonel Gun Cody

Populära hästraser

För dig som är nyfiken på två av de hästraser som ofta används inom reiningsporten, American Quarter Horse och American Paint Horse, kan ni läsa mer på länkarna nedan.

Swedish Quarter Horse Association

Swedish Paint Horse Association

Lyssna till Reining ryttare & tränare Johan Svensson på Equipodden.

I denna avsnitten får ni lära mer om western och specifikt Reining med Johan Svensson. Johan är en av Sveriges mest mediterade och erfarna reining ryttare och tränare.

De pratar om reining som sport, vad det är och hur det går till. Ni kan också lyssna på hur hur Johan tränar sina hästar, hur han börjar med unghästen för att sedan kunna göra alla avacnerade rörelser.

Must listen för alla häst & reining entusiaster!

Western Performance Podden

Western Performance Podden – podden för Western-Sverige!

Podden har gästande tränare, ryttare och andra verksamma personer inom sporten från olika grenar och arbetsområden.

I podden ges en större inblick i vad den här delen av häst-Sverige faktiskt är och de vill dela med sig av den stora kunskapsbanken alla aktörer gemensamt besitter. De vill även bidra till en större gemenskap, bra diskussioner och att de som är intresserade vågar ta klivet in i en stundtals lite smått okänd del av hästsporten.