Bild: Karin Lake

Scandinavian Futurity logga: Ørjan Vatnaland

Scandinavian Futurity

Vi är väldigt glada över att vi på NRHA Sweden har ett eget futurityprogram, Scandinavian Reining Breeders & Owners  program (SRBOP), med målet om att ge uppfödare, ägare och tränare en realistisk och värdefull anledning att träna sin reininghäst oavsett om den är född i Skandinavien eller importerad.

Hästar som anmälts till programmet kan tävlas i Open eller Non Pro futurityklasser (för 4- eller 5-åringar) och tävlar då endast mot andra hästar i samma ålder.

Beskrivning av futurityprogrammet

Inbetalningsår (Här hittar du vad du ska betala för att nominera din häst till Futurity)

Nominering (Anmälan) (Läs beskrivningen noggrant innan du anmäler hästen)

Har du några frågor kring futurity? Kontakta oss här

 

Listor på nominerade hästar

Hästar födda 2019

Hästar födda 2020

Hästar födda 2021

Hästar födda 2022

Hästar födda 2023

 

Vill du bli vår nästa sponsor?

Huvudsyftet med Scandinavian Futurity är att uppmärksamma uppfödare och ägare till Skandinaviska Reininghästar. Hästarna tävlar som 4- och 5-åringar på Skandinaviens största Reiningstävling, September Rundown, som enligt namnet går av stapeln varje år i September i Sverige och Futurityt är huvudnumret. Runt 200 ekipage, som kommer från Sverige, Norge, Danmark, Finland, och även från andra länder i Europa, så som t ex Nederländerna, Tyskland och Polen tävlar under ca 1 vecka i Reining. Allt från Rookies till Europaeliten deltar i olika nivåer av klasser, en riktig folkfest.

Reining är westerns fartfyllda svar på den klassiska dressyren där hästen ska visa sin villighet och lydighet i att utföra moment och tempoväxlingar i galopp, som ryttaren ber om. Moment som de flesta känner till och som alltid ingår i en tävlingsklass är de klassiska slidestoppen, Roll-backs och spinn. Dessa moment härstammar från arbetet på ranchen, och framförallt från ko-vallning, så det är naturliga rörelser för westernhästar, och som förfinats till perfektion via reining. Inte för att det ska se vackert ut, även om det gör det, men också för att var så effektiv som möjligt i sitt arbete, men ändå med så skonsamma rörelser som möjligt. Youtube:a eller Googla gärna på reining så du får se vår fantastiska sport, om du inte redan känner till den.

Futurityt är en del av återväxten och framtiden i vår sport, det är unga hästar som får visa upp sig och sin talang tillsammans med jämnåriga hästar på den nivån man befinner sig just nu, och inte behöva pressas mot äldre hästar som kommit längre i sin utveckling. Det delas upp i 2 klasser med 2 nivåer i varje klass:

Non pro (den som har reining och hästar som sin hobby) Nivå 4- åring och nivå 5-åring

Open (den som försörjer sig på reining eller hästnäringen, alltså våra proffs) Nivå 4-åring och nivå 5-åring.

Hästar som deltar i futurityt är nominerade, och nomineringen har olika pris beroende hur tidigt eller sent som hästen nomineras. Ju senare desto dyrare. Priset ligger mellan 2000-6000 sek. Hela nomineringsavgiften går tillbaka till klassdeltagarna och personen/företaget som nominerat hästen. Till 2019-kullen, som blir färdignominerade sista februari 2023 kommer vi ha ett 30-tal hästar nominerade! Detta trots att programmet endast funnits i två år, och vi är fortsatt på frammarsch, med målet att växa för varje år.

Kostnad för att bli sponsor för en årskull är 10 000 sek (som går oavkortat till vinstpengar) 

  • Då får du synas på vår hemsida tillsammans med listan på nominerade hästar för den årskullen.
  • Synas regelbundet på NRHA Swedens sociala medier
  • Synas vid vår futuritymonter på våra två största tävlingar i Sverige – Springbreak och September Rundown, från det året du blir sponsor fram till dess din årskull tävlat färdigt. Kan/vill du inte själv vara där ser representanterna för futurityt till att du/ditt företag syns ändå.
  • Trycka upp banderoll att ha på arenan på Septmber Rundown (frivilligt)
  • Trycka upp roll-up/flagga/liknade att ha vid montern (frivilligt)
  • Sponsra med prylar i din årskulls klass (frivilligt)
  • Du blir presenterad flera gånger av speakern under klassens gång, samt vid prisutdelningen
  • Delta vid prisutdelningen (frivilligt)
  • Du har första ching på att sponsra Pre-futurityt med pengar och/eller prylar för din årskull som går av stapeln på Springbreak (april månad).
  • Fri entré till tävlingen

Våra sponsorer

TPH Sweden – Sponsor för Scandinavian Futurity (hästar födda 2018)

 

 

Xtreme Cargo AB – Sponsor för Scandinavian Futurity (hästar födda 2019)

Lakeside  – Sponsor för Scandinavian Futurity (hästar födda 2020)

Några ord från vinnarna 2022

Foto: Magnus Billberg (Besök hans hemsida här)

 

Scandinavian Reining breeders and owners futurity champion non pro, 5 year olds och Swedish futurity L4 non pro champion winner – Eineyswhiz!

E: Einstein Revolution
U: West Coast Sandy
Uppfödare: Gene Minton
Ägare och ryttare: Anniken Nystrom Austli

Din fantastiska Eineyswhiz, kan du beskriva henne?
– ”Reba” som hun kalles er en fantastisk hest, ærlig, arbeidsvillig og hun ønsker å gjøre rett. Hun trives på show, hviler og spiser godt, det gir oss bedre forutsetninger for å gjøre en god jobb når det gjelder. I tillegg til dette er hun også super snill med datteren min på 2 år, det er en ekstra bonus.

Vad är det som gör att Eineyswhiz står som vinnare?
– Hun har veldig sjeldent en dårlig dag, hun oppleves veldig stabil og stiller opp når jeg ber henne.

Vad var det första du tänkte på när du visste att du vunnit?
– Jeg elsker hesten min!

Vad gör Eineyswhiz just nu?
– Nå har hun en uke med hvile og spa, før vi begynner forberedelsene til Euro Derby Lyon i slutten av oktober. Jeg er heldig som har en hest som har fått en god grunnutbildning og jeg føler meg privilegert som får lov å forvalte dette. Målet mitt er å kunne vise henne stabilt godt over flere sesonger.

Foto: Magnus Billberg

 

Scandinavian Reining Breeders and owners futurity champion, 4 year olds och Swedish futurity L1 Champion winner – Whiz Star Dunit (Sparven)

Uppfödare och ägare: Malin Melin, MM Reiningstars

Din fantastiska Sparven, kan du beskriva honom Malin?
– Det är min första egna uppfödning. Han är efter Hollywood Tinseltown och undan Shanaya Whiz. Sparven är alltså tillverkad och född i Sverige. Jag är noga med helheten, både mentalitet och exteriör är extremt viktig vid avel. Sparven lever upp till alla mina förväntningar jag hade, och mer än så, han är en fantastisk individ. Jag började jobba med honom tidigt. Redan som föl kunde jag märka att han var och är någonting alldeles extra.

Vad är det som gör att Sparven står som vinnare?
– Sparven är väldigt good minded. Han vill väl, är vänlig, nyfiken, atletisk, talangfull och lättlärd. Sparven och Johan Svensson, som tränar och tävlar Sparven, bildar ett perfekt team. Jag vill nämna helheten igen, jag jobbar mycket med den, allt från att börja träna hästen tidigt, till bra foder, strö, osteopat och att häst, ägare och tränare matchar. Det är otroligt viktigt för att nå framgång!

Vad var det första du tänkte på när du stod som segrare?
– Är det sant? Tänk att det hände, och här hemma i Sverige också! Min fina Sparven, född och tränad i Sverige. Jag kan knappt tro att det är sant fortfarande.

I morgon åker Sparven och Johan Svensson på nya tävlingsäventyr mot Tyskland, NRHA Breeders futurity. Malin åker efter ett par dagar senare för att heja fram dem. NRHA Sweden önskar stort lycka till och hoppas få en uppdatering om hur det går. Malin- MM Reining Stars- föder upp reininghästar i liten skala, fokus är kvalitet. Om du vill veta mer om MM Reining Stars, eller kanske till och med köpa en egen stjärna så är Malin aktiv på sociala medier och går alltid att nå via meddelandefunktioner där. Om du föredrar att ringa går det också alldeles utmärkt.