Att tulla in sin häst i Norge

Hej

Jag som skrivit instruktionen heter Jan Synnersten och är ordförande i NRHA Sweden. Om du har frågor kring tullpassage är du alltid välkommen att kontakta mig.

1. Dokument som krävs för tullpassage till Norge.

För att kunna resa in i Norge för att tävla behöver du ta med dig hästens pass samt ett bevis för att du ska tävla, förslagsvis en utskrift av själva tävlingsanmälan.

2. Carnet är dyrt men enkelt

Om du kontaktar en konsult (ex. jenny.tholin@telia.com, 0705942693) kan du få hjälp med att förbereda resan så att du bara kan passera tullen (rakt igenom).

Jag räknade ut att totalkostnaden för EN resa med hästar värderade till totalt 100 000 kr kostar 5300 kr inklusive Jennys konsultarvode. Har man en dyrare häst ökar priset något.

3. Att passera tullen som privatperson

Tullen är skyldig att hjälpa till gratis när privatpersoner kommer till tullen och ber om  hjälp.

Jag ringde och pratade med tullen i Eda/Charlottenberg. Dom berättade att det är enkelt att passera där som privatperson. Dom vill ha 5000 kr per häst i deposition och du får tillbaka pengarna när du passerar tullen på väg hemåt.

Du kan betala depositionen med kreditkort.

4. Att passera tullen på väg hemåt.

Jag har läst i jordbruksverkets föreskrifter att du behöver göra en veterinärbesiktning innan du passerar tullen på väg hemåt. Du ska även ha ett intyg ifrån tävlingsledaren om att du varit med i tävlingen.

Huruvida tullen kommer att vilja se dessa dokument vet jag inte. Det är aldrig någon som frågat mig på väg hemåt ifrån Danmark där samma hemreseregler gäller.

Här är dokumentet som tävlingsveterinären förväntas fylla i innan du åker hem. Ta gärna med en kopia som en extra säkerhet.

Jordbruksverket Intyg Hemresa Norden